100+ tevreden klanten

Persoonlijke benadering

Specialisten onder 1 dak

Hoe kunnen we helpen?
< Alle onderwerpen

Een SEO vriendelijke URL

Voorbeeld van een zoekmachine vriendelijke URL

Een zoekmachinevriendelijke URL is een SEO vriendelijke URL die gemakkelijk te begrijpen is voor zowel mensen als zoekmachines. Een goede URL zal de relevantie van de pagina voor een bepaald zoekwoord weergeven en zal ook gemakkelijk te lezen zijn voor mensen.

Hier is een voorbeeld van een zoekmachinevriendelijke URL:

https://www.example.com/cat/toy-mouse

In dit voorbeeld geeft de URL aan dat de pagina gaat over een speelgoedmuis voor katten. De URL is gemakkelijk te lezen en laat duidelijk zien wat voor soort product op de pagina te vinden is.

Hier is een voorbeeld van een niet-zoekmachinevriendelijke URL:

https://www.example.com/page?id=34&cat=toy&product=mouse

In dit voorbeeld is de URL moeilijker te begrijpen en laat de relevantie van de pagina voor een zoekwoord niet duidelijk zien. Zoekmachines zullen deze URL minder waarderen dan de eerste voorbeeld-URL.

Het is dus belangrijk om ervoor te zorgen dat jouw URLs zoekmachinevriendelijk zijn, zodat ze gemakkelijker te begrijpen zijn voor zoekmachines en bezoekers. Dit kan helpen om de zichtbaarheid van jouw website te verhogen in de zoekresultaten. SEO bureaus kunnen je helpen om de perfecte URL te ontwikkelen.

Een zoekmachinevriendelijke URL is belangrijk voor de zichtbaarheid van jouw website in de zoekresultaten van zoekmachines zoals Google. Als je een website hebt opgebouwd met WordPress, is het gemakkelijk om zoekmachinevriendelijke URLs in te stellen.

Om zoekmachinevriendelijke URLs in te stellen in WordPress, volg je de volgende stappen:

 1. Log in op het beheerdersgedeelte van jouw WordPress-website.
 2. Ga naar de instellingen en klik op “Permalinks”.
 3. Selecteer de optie “Maatwerkstructuur”.
 4. Voer een structuur in die gebruikmaakt van relevante zoekwoorden, bijvoorbeeld: /%category%/%postname%/.
 5. Klik op “Opslaan” om de instellingen op te slaan.

Vanaf nu zullen jouw URLs zoekmachinevriendelijke URLs zijn. Houd er rekening mee dat het veranderen van de permalink-structuur van jouw website kan leiden tot 404-fouten op bestaande pagina’s. Het is daarom aan te raden om een plugin te gebruiken zoals “Redirect” om deze fouten te voorkomen.

Het is belangrijk om regelmatig de permalink-structuur van jouw website te controleren en te updaten om ervoor te zorgen dat deze zoekmachinevriendelijk blijft. Door zoekmachinevriendelijke URLs te gebruiken, kan je ervoor zorgen dat jouw website beter gevonden wordt voor relevante zoektermen en kan dit leiden tot meer bezoekers en potentiële klanten voor jouw website.

Een zoekmachine vriendelijke url voldoet aan deze regels:

Er zijn een aantal regels waaraan een SEO-vriendelijke URL zou moeten voldoen:

 1. Kort en bondig: Houd de URL zo kort en bondig mogelijk. Zoekmachines en gebruikers zullen deze makkelijker onthouden en delen.
 2. Gemakkelijk te lezen: Zorg ervoor dat de URL gemakkelijk te lezen is voor zowel mensen als zoekmachines. Dit betekent dat je gebruik moet maken van woorden in plaats van cijfers en speciale tekens.
 3. Beschrijvend: De URL moet duidelijk aangeven wat de gebruiker kan verwachten op de pagina. Zoekmachines gebruiken de URL om te bepalen wat de pagina gaat behandelen, dus het is belangrijk dat de URL duidelijk is.
 4. Gebruik relevante zoekwoorden: Zoekmachines geven de voorkeur aan URLs die relevante zoekwoorden bevatten. Als je een pagina hebt over het kweken van orchideeën, zou je bijvoorbeeld een URL kunnen maken zoals “www.mijnwebsite.nl/orchidee-kweken“.
 5. Gebruik hyphens (-) om woorden te scheiden: Zoekmachines geven de voorkeur aan hyphens (-) om woorden te scheiden in een URL in plaats van underscores (_).
 6. Vermijd stopwoorden: Stopwoorden zijn woorden die vaak voorkomen in teksten, zoals “de”, “een”, “het”, etc. Deze woorden kunnen de relevatie van de URL verminderen, dus het is beter om ze te vermijden.
 7. Zorg voor consistentie: Probeer consistent te zijn in het gebruik van je URLs. Dit maakt het voor zoekmachines en gebruikers makkelijker om de inhoud van je site te begrijpen en te navigeren.
Inhoudsopgave