100+ tevreden klanten

Persoonlijke benadering

Specialisten onder 1 dak

Hoe kunnen we helpen?
< Alle onderwerpen

Op welke vlakken presteer je minder goed en laat je dus steken vallen?

Stap 1 Breng prestaties op de kaart van jou content

Een belangrijke eerste stap bij het uitvoeren van een Content Gap analyse is het in kaart brengen van de prestaties van je content. Dit kun je doen met behulp van een tool zoals ContentKing. Hiermee kun je voor iedere pagina op je website de prestaties bijhouden en inzichtelijk maken. In een eerder artikel over content optimalisatie hebben we hier al uitgebreid aandacht aan besteed.

Belangrijk om te weten is dat je voor het uitvoeren van een Content Gap analyse direct gebruik kunt maken van het bijbehorende Content Gap analyse spreadsheet. Zo kun je snel en efficiënt aan de slag met het in kaart brengen van eventuele hiaten in je content.

Wil je meer weten over content optimalisatie en hoe je meer uit je bestaande content kunt halen? Lees dan zeker ons artikel over dit onderwerp. Hierin geven we handige tips en tricks om je website te laten groeien en bloeien.

Stap 2 Het in kaart brengen van de Content Gap

Na het in kaart brengen van de prestaties van jouw content in stap 1, is het tijd om te beoordelen of deze prestaties overeenkomen met jouw doelstellingen. Om dit te doen, moet je eerst bepalen wat de gewenste prestaties per pagina zijn en deze invullen in het Content Gap analyse spreadsheet. Dit zal helpen bij het vaststellen van welke content op dit moment minder goed presteert dan gewenst en wat er moet gebeuren om dit verschil te overbruggen.

Als je het Content Inventarisatie spreadsheet uit het vorige artikel over content optimalisatie hebt ingevuld, moet je deze gegevens overzetten naar het Content Gap analyse spreadsheet en zorgen dat alle informatie op de juiste plek staat. Als je direct met het Content Gap analyse spreadsheet bent begonnen in stap 1, vul dan de door jou gewenste score voor organisch verkeer, social verkeer en gebruiksvriendelijkheid in voor elke pagina.

Voor het meten van de gebruiksvriendelijkheid van jouw website kun je het Technology Acceptance Model (TAM-Model) gebruiken en een schaal van 1 tot 5 hanteren, waarbij 1 “zeer slecht” en 5 “zeer goed” betekent. De kolommen ‘Gap’ hebben een eenvoudige formule die het verschil tussen de huidige prestaties en de gewenste prestaties berekent. Elke cel wordt gekleurd: groen betekent dat de prestaties gelijk zijn, oranje betekent dat de prestaties iets onder de gewenste prestaties liggen, en rood betekent dat de prestaties significant lager zijn dan gewenst.

Op basis van deze analyse kun je actiepunten definiëren. Kijk goed naar stap 2 uit het Content Optimalisatie artikel voor richtlijnen en inspiratie omtrent deze actiepunten. Het is ook belangrijk om te beseffen dat externe factoren een grote rol kunnen spelen bij het succes van jouw content op SEO– en Social-gebied. Voor SEO zijn dit bijvoorbeeld externe verwijzingen en voor Social zijn dit shares door anderen. Het verkrijgen van backlinks en shares is vaak mensenwerk en vereist proactieve stappen om anderen op de hoogte te stellen van jouw content en hen te vragen om te linken of te delen.

De kolom ‘Prioriteit’ telt de scores uit de ‘Gap’-kolommen op en geeft aan welke pagina’s de hoogste prioriteit hebben voor verbetering.

Stap 3 De content van jouw concurrenten in kaart te brengen

De eerste twee stappen hebben betrekking op jouw eigen inhoud. In de derde stap gaan we de inhoud van jouw concurrenten analyseren in vergelijking met jouw eigen inhoud.

We zullen ons specifiek richten op de volgende vragen:

  1. Op welke onderwerpen hebben jouw concurrenten en jij beide inhoud, maar zijn zij succesvoller?
  2. Welke inhoud van jouw concurrenten scoort goed, maar ontbreekt bij jou?

Ter illustratie, het kan zijn dat zowel jij als jouw concurrenten een pagina hebben op jullie website over salarisadministratie voor sportscholen, maar jouw concurrenten staan op pagina 1 van de zoekresultaten, terwijl jouw pagina pas op pagina 4 te vinden is.

Een ander voorbeeld is dat jouw concurrenten wellicht slimme marktsegmenten hebben bedacht voor hun salarisadministratiediensten, zoals specifieke pagina’s gericht op kappers, fietsenmakers, bakkers en pretparken. Als jij deze pagina’s niet hebt, dan zul je ook niet hoog scoren in Google voor deze zoekopdrachten.

Hoewel het mogelijk is om deze analyses handmatig uit te voeren, raad ik dit niet aan vanwege het vele werk en de mogelijkheid dat je bevindingen niet altijd even nauwkeurig zijn.

Vanuit het perspectief van zoekmachineoptimalisatie analyseren

Als je serieus bent over het optimaliseren van jouw website voor zoekmachines, is het belangrijk om jouw website te analyseren vanuit het oogpunt van zoekmachineoptimalisatie. Dit houdt in dat je jouw website onder de loep neemt en kijkt waar er ruimte is voor verbetering om jouw positie in de zoekresultaten te verbeteren.

Een zoekmachineoptimalisatie-analyse omvat onder andere het onderzoeken van de relevantie van jouw content ten opzichte van de zoekopdrachten van jouw doelgroep en het uitvoeren van een concurrentieanalyse om te zien waar de concurrentie beter presteert dan jij.

Door middel van deze analyse krijg je inzicht in de gebieden waar je aan moet werken om jouw website hoger te laten ranken in de zoekresultaten. Zo kun je bijvoorbeeld besluiten om te investeren in content die beter aansluit bij de zoekopdrachten van jouw doelgroep of om specifieke zoekwoorden toe te voegen aan jouw website.

Bovendien biedt een zoekmachineoptimalisatie-analyse ook inzicht in de technische aspecten van jouw website, zoals laadtijd en websitestructuur, die een grote invloed hebben op de gebruikerservaring en zoekresultaten.

Kortom, een analyse vanuit zoekmachineoptimalisatie oogpunt is van cruciaal belang voor het verbeteren van de online zichtbaarheid van jouw website en het aantrekken van meer relevante bezoekers.

SEMrush

Als het gaat om het optimaliseren van jouw website voor zoekmachines, is SEMrush een onmisbaar hulpmiddel voor iedereen die serieus bezig is met SEO. SEMrush is een krachtige alles-in-één tool die gebruikers in staat stelt om hun website en die van hun concurrenten te analyseren en zo inzichten te verkrijgen om hun online zichtbaarheid te verbeteren.

Met SEMrush kun je bijvoorbeeld inzicht krijgen in de zoekwoorden waarop jouw website momenteel scoort en welke zoekwoorden je nog mist. Daarnaast kun je jouw concurrenten analyseren en ontdekken welke zoekwoorden zij gebruiken om hoog te scoren in de zoekresultaten. Dit stelt je in staat om jouw content strategie te optimaliseren en betere zoekwoorden te kiezen om hoger te ranken in de zoekresultaten.

Maar SEMrush gaat verder dan alleen zoekwoorden. Met SEMrush kun je ook technische audits uitvoeren om eventuele problemen met jouw website te identificeren die jouw zoekresultaten kunnen schaden. Dit omvat onder andere de laadsnelheid van jouw website, de kwaliteit van jouw backlinks, en de structuur van jouw website.

Met de mogelijkheid om te analyseren wat jouw concurrenten doen, kan SEMrush je ook helpen om jouw marketingstrategie te verbeteren door inzicht te geven in wat wel en niet werkt in jouw markt. Dit kan helpen om meer gerichte advertenties te maken, jouw social media-strategie te verbeteren en jouw content creatie te optimaliseren.

Kortom, SEMrush is een essentiële tool voor iedereen die serieus bezig is met zoekmachineoptimalisatie. Of je nu een klein bedrijf hebt of een groot e-commerceplatform, SEMrush biedt de tools en inzichten die nodig zijn om jouw website te optimaliseren voor zoekmachines en meer verkeer en omzet te genereren.

Ahrefs

Als het gaat om het verbeteren van jouw online zichtbaarheid en het optimaliseren van jouw website voor zoekmachines, is Ahrefs een onmisbaar hulpmiddel voor elke SEO-professional. Ahrefs is een alles-in-één SEO-tool die jou in staat stelt om jouw website en die van jouw concurrenten te analyseren en inzichten te verkrijgen om jouw online prestaties te verbeteren.

Met Ahrefs kun je bijvoorbeeld de zoekwoorden vinden waarop jouw website momenteel scoort en welke zoekwoorden je nog mist. Daarnaast kun je jouw concurrenten analyseren en ontdekken welke zoekwoorden zij gebruiken om hoog te scoren in de zoekresultaten. Dit helpt je om jouw contentstrategie te optimaliseren en betere zoekwoorden te kiezen om hoger te ranken in de zoekresultaten.

Ahrefs biedt ook een suite van tools om de technische aspecten van jouw website te analyseren, zoals de laadsnelheid, kwaliteit van backlinks, en structuur van jouw website. Deze tools stellen jou in staat om eventuele problemen met jouw website te identificeren die jouw zoekresultaten kunnen schaden en deze op te lossen.

Daarnaast kun je met Ahrefs jouw backlinkprofiel analyseren en ontdekken welke websites naar jouw website linken. Dit stelt jou in staat om jouw linkbuildingstrategie te optimaliseren en meer relevante links naar jouw website te krijgen, wat kan leiden tot hogere zoekresultaten en meer verkeer.

Maar Ahrefs gaat nog verder dan alleen SEO. Het biedt ook tools voor content marketing, waaronder een trefwoordonderzoeker en een inhoudsanalysetool om te helpen bij het creëren van hoogwaardige en relevante inhoud voor jouw doelgroep.

Kortom, Ahrefs is een essentiële tool voor elke SEO-professional. Of je nu een klein bedrijf hebt of een groot e-commerceplatform beheert, Ahrefs biedt de tools en inzichten die nodig zijn om jouw website te optimaliseren voor zoekmachines en meer verkeer en omzet te genereren.

Een analyse vanuit het perspectief van social media

Social media is een krachtige manier om jouw online aanwezigheid te vergroten en verkeer naar jouw website te genereren. Maar om het meeste uit jouw social media-inspanningen te halen, is het belangrijk om te begrijpen hoe jouw content presteert op elk platform. Daarom is een analyse vanuit social media-oogpunt een essentieel onderdeel van elke succesvolle social media-strategie.

Een analyse vanuit social media-oogpunt biedt inzicht in hoe jouw doelgroep jouw content bekijkt en deelt. Het helpt je te ontdekken welke soorten content het meest effectief zijn en welke platforms de meeste betrokkenheid van jouw doelgroep genereren. Zo kun je jouw social media-strategie optimaliseren en jouw content afstemmen op de voorkeuren van jouw doelgroep.

Een goede analyse vanuit social media-oogpunt omvat een grondige beoordeling van verschillende metrics, zoals het aantal volgers, het aantal likes, shares, comments, en kliks. Het biedt ook inzicht in de demografische kenmerken van jouw volgers, zoals leeftijd, geslacht en locatie, zodat je beter kunt begrijpen wie jouw doelgroep is en hoe je deze het beste kunt bereiken.

Daarnaast kan een analyse vanuit social media-oogpunt je helpen om jouw concurrenten te analyseren en te ontdekken wat voor soort content zij gebruiken om betrokkenheid te genereren. Door te zien welke soorten content succesvol zijn bij jouw concurrenten, kun je jouw eigen strategie verbeteren en nieuwe ideeën ontdekken voor jouw eigen content.

Het uitvoeren van een analyse vanuit social media-oogpunt kan handmatig worden gedaan, maar het is vaak het meest effectief om gebruik te maken van geautomatiseerde tools, zoals Google Analytics of social media-analysetools. Deze tools bieden een diepgaande analyse van jouw social media-prestaties en kunnen je helpen om jouw strategie te verbeteren en betere resultaten te behalen.

In het kort, een analyse vanuit social media-oogpunt is een essentieel onderdeel van een succesvolle social media-strategie. Door inzicht te krijgen in jouw social media-prestaties, kun je jouw strategie optimaliseren en jouw online aanwezigheid vergroten.

BuzzSumo


BuzzSumo is een uitgebreid online hulpmiddel voor content marketing dat je helpt om de prestaties van jouw content te analyseren en nieuwe ideeën voor jouw contentstrategie te ontdekken. Het is een onmisbare tool voor elke marketeer die op zoek is naar manieren om de betrokkenheid van hun doelgroep te vergroten en meer verkeer naar hun website te genereren.

Met BuzzSumo kun je de prestaties van jouw content analyseren door te zien hoe vaak het is gedeeld op verschillende social media-platforms en andere websites. Het geeft je inzicht in welke soorten content het meest effectief zijn en welke onderwerpen de meeste betrokkenheid genereren. Op basis van deze gegevens kun je jouw contentstrategie optimaliseren en meer verkeer naar jouw website genereren.

Een van de belangrijkste functies van BuzzSumo is de mogelijkheid om concurrenten te analyseren. Door te zien welke soorten content jouw concurrenten gebruiken om betrokkenheid te genereren, kun je nieuwe ideeën opdoen voor jouw eigen contentstrategie. Je kunt ook zien welke influencers en bloggers de content van jouw concurrenten delen, en deze informatie gebruiken om jouw eigen netwerk van influencers op te bouwen.

BuzzSumo biedt ook de mogelijkheid om populaire zoekwoorden en trends te ontdekken, zodat je jouw contentstrategie kunt afstemmen op de interesses en behoeften van jouw doelgroep. Daarnaast kun je BuzzSumo gebruiken om jouw merkreputatie te bewaken door in realtime te volgen wat er over jouw merk wordt gezegd op social media en andere websites.

Het uitvoeren van een analyse met BuzzSumo is eenvoudig en snel. Je voert eenvoudig een zoekopdracht uit op basis van onderwerp, trefwoord of concurrenten en het platform toont je de meest populaire en meest gedeelde content binnen deze criteria. Hierdoor krijg je een schat aan informatie die je kunt gebruiken om jouw contentstrategie te optimaliseren en jouw online aanwezigheid te vergroten.

Kortom, BuzzSumo is een krachtig hulpmiddel voor elke marketeer die op zoek is naar manieren om hun contentstrategie te optimaliseren en meer verkeer naar hun website te genereren. Door te zien welke soorten content het meest effectief zijn en welke trends er spelen, kun je jouw strategie afstemmen op de voorkeuren van jouw doelgroep en betere resultaten behalen.

Inhoudsopgave